Werk van Epko

epko cordel KunstkliniekDe eerste 10 jaar na de kunstacademie (vanaf 1983) hield ik me uitsluitend bezig met stillevens. Composities van bovenaf, van onderaf, op ooghoogte. Zeer complexe en heel simpele stillevens. Oude voorwerpen en spullen uit deze tijd. In feite gaat het om het relatieve, hoe verhouden de dingen zich onderling. Contrasten in elk mogelijke vorm en de nuances hierin. Waardering voor de techniek en de realistische weergave leek echter de boventoon te voeren. Het werd dus tijd om het roer om te gooien.

In de periode die volgde schilderde ik alles wat los en vast zat. Al snel kwamen er meer solide onderwerpen aanwaaien, welke in series werden uitgewerkt. Om los te komen van de meer voor de hand liggende stilleven-attributen ging ik shoppen bij de supermarkt.

Met Maggiflesjes, augurken op sap en schoonmaakmiddelen ontstond de ‘Aha-erlebnis’ serie. Een mooi begin voor meer veranderingen.

Aquaria (fantasie visvormen en planten), variaties met paddestoelen, bootjes als behangpatroon (de rauhfaserserie) een strandserie, havens, portretten, etalages (hoedjes winkels, lingerie etalages, antiek etalages) en uiteindelijk toch weer stillevens.

Benieuwd hoe je op een telkens andere wijze uiting kan geven aan hetzelfde uitganspunt; kleine verschuivingen in contrasten.

Mijn werk is nog steeds figuratief (niet echt realistisch), het krijgt soms cartooneske trekken, of wordt sterk geabstraheerd. De stap om ook puur abstract te gaan werken lijkt steeds dichterbij te komen.


[